Uz međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Internacionalne škole za proučavanje Holokausta Yad Vashem te pariškog Muzeja Holokausta Mémorial de la Shoah u Hotelu Art u Slavonskom Brodu je započeo 17. stručni skup pod nazivom Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti koji je trajao od 28.1 do 31. siječnja 2020. godine.

Uz veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora koji je održao kratko predavanje pod nazivom Pouka holokausta za sadašnjost koji je podsjetio na šest milijuna ubijenih Židova u Europi na Auschwitz , “lovu na Židove” razrađenoj “industriji za ubijanje”. Židovi su u Auschwitzu umirali zbog antisemitizma. Antisemitizam je počeo sa Židovima, ali s njima ne završava. Danas je iznimno opasniji i perfidniji. Važno je, prema Ilanu Moru, izvući poruke iz prošlosti jer antisemitizam je još uvijek prisutan te ima novi oblik u današnjem vremenu. Ovom važnom skupu nazočili su još i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i njegov zamjenik Damir Mirković, Mato Škrabalo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

Poruka koju su sa skupa poslali svi govornici je jasna i nedvosmislena, a to je da se na žrtve holokausta ne smije podsjećati samo u prilikama poput ove ili obilježavajući spomendane, već svakoga dana trebamo jasno i nedvosmisleno osuđivati genocid, ksenofobiju kao i bilo koji drugi oblik neravnopravnosti, nejednakosti te ograničavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. Stručni skup namijenjen je učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga jezike te ostalim zainteresiranim učiteljima. U sklopu skupa u slavonsko brodskom Cinestaru prikazan je film Dnevnik Dijane Budisavljević čiji je kontekst detaljnije sudionicima te gostima pojasnio Silvestar Mileta sa Hrvatskih studija. Film govori o Dijani Budisavljević koja s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata do sada ostala neispričana. Redateljica Dana Budisavljević te Silvestar Mileta su sa sudionicima skupa održali i okrugli stol te su odgovarali na postavljena pitanja iz domene filmografije, faktografije te povijesti.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj koja je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. Njegova Ekselencija Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael, i drugi govornici naglasili su važnost sjećanja na žrtve holokausta, važnost suvremenog pristupa poučavanju o holokaustu te skrenuli pozornost sudionika na radne definicije antisemitizma i poricanja holokausta te iskrivljavanja činjenica o njemu sukladno Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust (The International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) čiji je član i Republika Hrvatska.

U radu stručnog skupa sudjelovali su stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, koji su u plenarnim predavanjima omogućili uvid u povijesni kontekst na temu Holokaust u Europi kroz izlaganje: dr. sc. Tal BrutmannMémorial de la Shoah iz Francuske, o temi Holokaust u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izlagao je prof. dr. sc. Ivo Goldstein, o Svjedocima u obrazovanju govorila je Garyfallia Micha iz Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Izraela. O temi stradanja Roma u NDH-a govorio je dr. sc. Danijel Vojak, a o temi Jasenovca na savezničkim zračnim snimkama izlagao je doc. dr. sc. Goran Hutinec. Programom je bilo obuhvaćeno prikazivanje filma Dnevnik Diane Budisavljević te vođeni stručni posjet Spomen području Jasenovac. Sudionici su u sklopu seminara u četvrtak, 30. siječnja posjetili Spomen područje Jasenovac gdje ih je pozdravio ravnatelj Ivo Pejaković, nakon čega su u Obrazovnom centru prisustvovali izlaganjima dr. sc. Danijela Vojaka Stradanje Roma u NDH i doc. dr. sc. Gorana Hutinca Jasenovac na savezničkim zračnim snimkama. Sudionici skupa su također u pratnji kustosa Spomen područja Jasenovac obišli Memorijalni muzej i spomenik Cvijet. S obzirom na to da ovaj stručni skup posebnu pažnju posvećuje didaktičko-metodičkom pristupu poučavanju o holokaustu, u smjernice za suvremeni pristup poučavanju i učenju o holokaustu kroz radionicu je sudionike uputila Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest, a u temu antisemitizam obradila mr. sc. Marijana Marinović, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje. Program je bio bogat i iznimno vrijednim primjerima dobre prakse koji su bili prezentirani tijekom stručnog posjeta Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu te tijekom završnog dana stručnog skupa. Sudionici su bili upoznati s rezultatima rada učenika i učitelja u Slavonskom Brodu i diljem Hrvatske kroz raznolike i mnogobrojne aktivnosti kao što su: film o židovskoj zajednici u Slavonskom Brodu- Njihov glas i danas se čuje, radionica o djeci u holokaustu, školski projekt čiji rezultat je film Plamen, školska izložba povodom međunarodnog Dana sjećanja na holokaust, obrazovni projekt Znanjem protiv mržnje, aktivnosti koje obrađuju temu stradanja srpskog stanovništva na Kordunu u NDH-a te biografija Ivane Hirschmann – prve hrvatske profesorice tjelesnog odgoja i dr.

Ukupno je sudjelovalo desetak uzvanika te pedeset odgojno-obrazovnih radnika iz različitih dijelova Republike Hrvatske i to učitelji i nastavnici povijesti, hrvatskoga i stranih jezika, učitelji razredne nastave, vjeronauka, geografije, kemije i biologije te informatike. Program stručnog skupa osmislile su i vodile više savjetnice za povijest Loranda Miletić i Marijana Marinović te Sanja McMurtry viša savjetnica za međunarodnu suradnju. Zamjenici gradonačelnika Slavonskog broda, Tea Tomas i Hrvoje Andrić položili su vijenac na mjestu gdje je stajala sinagoga brodske židovske zajednice u ulici Petra Krešimira IV, kako bi obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. U obilježavanju im se pridružila i Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

 

Izvješće pripremila: Nataša Ilić Agatić, prof.