Seminar i godišnja skupština HUNP-a Kako poučavati o ratovima 1990-ih? održana je 25. – 27. 11. 2022. u pulskoj osnovnoj školi Veli Vrh. Seminaru su prisustvovali nastavnici iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Skupštinu je otvorila zamjenica gradonačelnika Pule Ivana Močenić nakon čeka je sudionike pozdravila ravnateljica OŠ Veli Vrh Pula Ileana Zahtila Blašković. Nakon uvodne prezentacije predsjednice Udruge Dee Marić započeo je program.

Prvi je dan bio posvećen pilotiraju i prezentiranju radionica nastalih u sklopu projekta EUROCLIO-a Learning History that is Not Yet History II. koje se bave ratovima 1990-in na području bivše SFRJ. Sam projekt okuplja nastavnike iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova, a u radionicama se odražavaju perspektive svih država.

U prvome bloku, radionicu Tko su Heroji rata? Držala je Emina Živković iz UDI (Udruženje za društvenu istoriju). Radionica prikazuje niz ličnosti koje su se, svaka na svoj način, nenasilno borili protiv rata. Paralelno s time radionicu Make burek, not war držala je Nataša Kostić (UDI). Radionica istražuje kako ulični grafiti odražavaju tekuće društvene i političke problematike na području država zahvaćenih ratom.

Nakon pauze za kavu, Anita Vodopivec i Sonja Poljak (HUNP) održale su radionicu Ratovi 90-ih u udžbenicima povijesti u kojoj se uspoređuju prikazi osoba događaja i pojmova iz 11 udžbenika s područja bivše Jugoslavije. Jasna Pašić (EUROCLIO HIP BIH) paralelno s time držala je radionicu Operacija Oluja u kojoj se problematizira humanitarna kriza nastala 1995.

Sonja Poljak i Anita Vodopivec predstavile su nakon pauze za ručak radionicu Djetinjstvo u vrijeme rata u kojoj nude niz izvornih svjedočanstava o odrastanju u devedesetima. U radionici Raspad Jugoslavije i ratovi devedesetih kao odraz u ogledalu jugoslavenske košarke koju je predstavio Igor Jovanović (HUNP) transnacionalni fenomen profesionalne košarke postaje prizma kroz koju se promatraju sudbine košarkaša s prostora Jugoslavije.

Josip Naglić (HUNP) predstavio je radionicu Ljudi iza žice u kojoj se analiziraju logori s područja zahvaćenih ratom. Radionicu Vaga pravde o Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije predstavio je Vedran Ristić (HUNP).

Prvi dan seminara zaključio je Hano Uzeirbegović iz udruge Virtualci predavanjem Primjer korištenja virtualne stvarnosti i igrifikacije u nastavi povijesti u kojoj se istražuje potencijal korištenja VR tehnologije u suvremenoj nastavi povijesti.

Drugi je dan bio posvećen inicijativi Sharing European Histories zaklade Evens i EUROCLIO-a. HUNP je u njoj sudjelovala projektom Naslijeđe Austro-Ugarskoga Carstva kojeg je provodilo u 5 škola u Hrvatskoj u razdoblju 2019. – 2021. Škole u Zagrebu, Opuzenu, Puli, Osijeku i Splitu učeničkim istraživačkim radovima prikazale su kako su se tekovine Austro-Ugarske Monarhije odrazile na njihove sredine. Marrtina Glučina, Igor Jovanović i Vedran Ristić predstavili su rezultate istraživanja koje su proveli sa svojim učenicima.

Iz projekta je proizašla strategija Istraživanje lokalnog utjecaja globalnih razvojnih procesa kako bi se povijest učinila opipljivom temeljem koje je održana radionica za prisutne. Strategija i učenički istraživački radovi objedinjeni su u publikaciji HUNP-a Razumijevanje globalnih fenomena u lokalnim sredinama – Primjeri učeničkih istraživanja s dodatkom strategije poučavanja. Dea Marić zaključila je seminar prezentiranjem projekta Virtualni muzej Dotršćina.

Tekst i fotografije: HUNP, Pixabay