Tijekom protekloga tjedna kolegice i kolege iz srpskoga Udruženja za društvenu istoriju (UDI) bili su izloženi raznim pritiscima preko medija i društvenih mreža zbog organiziranja seminara za nastavnike povijesti o korištenju materijala MKSJ za poučavanje o povijesti devedesetih u suradnji s Programom mehanizma za informisanje (PMI).

UDI je na svojim stranicama objavio reakciju.

EUROCLIO je izdao proglas u kojem izražava solidarnost s kolegama iz UDI.

Poučavanje nedavne povijesti pred nastavnike postavlja specifične izazove zbog političkog i društvenog značaja tih tema. HUNP je u proteklih godinu dana surađivao s Mehanizmom u organiziranju webinara za nastavnike povijesti. Također je surađivao s agencijom SENSE na sličnoj temi. Smatramo kako je za obrazovanje informiranih i odgovornih gađana izuzetno važno ovim temama pristupati nepristrano i multiperspektivno te u skladu s proglasom EUROCLIO-a o kvalitetnoj nastavi povijesti, građanskom odgoju i obrazovanju te baštinskoj edukaciji. Nažalost, ovakav pristup koji preispituje dominantni narativ nerijetko dovodi nastavnike povijesti u rizičan položaj.

Stoga Hrvatska udruga nastavnika povijesti u potpunosti podržava kolegice i kolege iz UDI u njihovim nastojanjima da unaprijede nastavu povijesti.

Upravni odbor HUNP-a

Foto: Pixabay