Hrvatska udruga nastavnika povijesti (HUNP), u suradnji sa zakladom Evens i Europskom udrugom edukatora povijesti  (EUROCLIO), od 25. ožujka do 15. svibnja provodila je videonatječaj za učenike osnovnih i srednjih škola u RH.  Natječaj je osmišljen kao dio projekta Nasljeđe Austro-Ugarskoga Carstva s ciljem poticanja učenika na istraživanje utjecaja velikih događaja europske povijesti na njihov zavičaj. Velikim događajima smatraju se događaji ili procesi koji povezuju države i regije te nadilaze političke ili geografske barijere.

Projektom se nastoji potaknuti učenike na istraživanje zavičajne povijesti, ali i razvijati svijest o zajedničkom europskom nasljeđu na području Republike Hrvatske.

Na videonatječaj prijavljeno je 7 uradaka iz šest škola. HUNP je osigurao nagrade za prva mjesta u tri kategorije: osnovne škole, strukovne škole i gimnazije. Budući da nije bilo prijava iz strukovnih škola odlučili smo nagradu predviđenu za tu kategoriju prenamijeniti za osnovne škole.

Zahvaljujemo svim učenicama i učenicima te mentoricama i mentorima koji su nam svojim radovima omogućili upoznavanje njihovog zavičaja i pokazali nam europsku dimenziju lokalne povijesti.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojilo je jedanaest učenika 7. razreda OŠ Ante Curać-Pinjac s Korčule pod mentorstvom Milke Skokandić.

…pokušali smo prikazati utjecaj velikoga Austro-Ugarskoga Carstva na naše malo mjesto, Žrnovo na otoku Korčuli. Odabrali smo baš utjecaj na nastanak škole, koje smo danas i mi dio. Veliku pomoć dobili smo u Arhivskom sabirnom centru Korčula – Lastovo i tako složili crtice iz prošlosti naše škole, koje nam govore o važnosti školovanja u ovako maloj otočkoj sredini.“

Prvo mjesto u kategoriji gimnazija osvojile su Marijana Vukić, Maja Mijakić, Nikolina Laki i Nina Zaharov, učenice trećeg razreda Gimnazije A. G. Matoša Đakovo pod mentorstvom Ines Jančule.

U videu je prikazan kratak pregled značajnijih arhitektonskih spomenika grada Đakova sagrađenih u secesijskom stilu. Time se htio prikazati utjecaj arhitekture secesije na razvoj malog grada kao što je Đakovo.

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola dijele OŠ Darda i OŠ Centar iz Pule.

Lana Zimonja, Elena Dora, Karla Kretić, Sara Plavšić i Mia Sigeti, učenice osmoga razreda OŠ Darda uz mentorstvo Sanele Toše Ljubičić prikazale su utjecaj ukidanja feudalnih odnosa na nastanak pustara kao rezultat prenamjene Beljskoga vlastelinstva.

Marko Ćerimi i Ana Rojnić iz sedmog razreda OŠ Centar iz Pule uz mentorstvo Borke Sladonje prikazali su nastanak Mornaričkog parka u Puli.

Čestitamo svim sudionicima projekta i nadamo se da će nastaviti istraživati lokalnu povijest i europsko naslijeđe Hrvatske.