18. veljače 2017.

Skupštinu je otvorio tajnik udruge Krešimir Erdelja  (OŠ Rudeš,  Zagreb), nakon čega je podnio izvješće o radu u prethodnoj godini te naveo projekte u kojima su sudjelovali pojedini članovi, a i sama udruga kao partner. Profesor dr. sc. Neven Budak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavio je dvije čitanke u izdanju Centra za demokraciju i pomirenje u Jugoistočnoj Europi osvrnuvši se na proces njihovog kreiranja i probleme na koje su urednici i autori naišli. Naglasio je potrebu poticanja kritičkog mišljenja kod učenika uz upotrebu multiperspektivnosti i izvornih materijala u nastavi. Sudionici su na poklon dobili obje čitanke: The Cold War (1944 – 1990) i Wars, Divisions, Integration (1990-2008), na engleskom jeziku. U tijeku su pripreme za prevođenje čitanki na hrvatski jezik.

Vedran Ristić (III. gimnazija Osijek), predstavio je tri radionice na teme fašizma, govora mržnje i sufražetkinja koje povezuju predmet Povijest s Građanskim odgojem i obrazovanjem, a nastale su u suradnji s Centrom za mirovne studije i Mirtom – Ustanovom za obrazovanje odraslih. Igor Jovanović (OŠ Veli Vrh, Pula) predstavio je materijale za učenike na temu Drama u Tampereu (Sukob Tito – Staljin na nogometnom terenu).

Profesor dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje pod naslovom  Čiji je stari bija ustaša, a čiji partizan – suočavanje ili obračun s hrvatskom prošlošću u kojem je analizirao relativizaciju zločina počinjenih od strane Ustaškog pokreta za vrijeme NDH, suvremeno korištenje ustaške ikonografije te rehabilitaciju ustaških dužnosnika u razdoblju nakon Domovinskog rata. Također je komentirao revizionističke tendencije u poslijeratnoj historiografiji i nastavi povijesti, a i u društvu općenito.

Igor Jovanović prezentirao je film i projekt Istarske sudbine – Istrani u koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu i poraću, a Dea Marić (Agencija za mobilnost i projekte EU) i Miljenko Hajdarović (SS Čakovec, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava) predstavili su projekt EUROCLIO-a IHEA o upotrebi ICT-a u kreiranju nastavnih materijala i projekt ePact.

Skupština je zaključena raspravom o budućim ciljevima i aktivnostima Udruge i izborom novog vodstva. Za predsjednicu je izabrana Dea Marić, za potpredsjednika Igor Jovanović, za tajnika Vedran Ristić, a novi koordinator za međunarodnu suradnju je Denis Detling (Muzej Slavonije, Osijek).