U pulskom Sense – centru za tranzicijsku pravdu, na Danteovom trgu, 29. srpnja održana je edukacija za nastavnike povijesti osnovnih i srednjih škola Istarske županije o korištenju arhive haškog suda i nastavljajućeg Mehanizma.

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za područje bivše Jugoslavije (MKSJ) je bio vremenski ograničen i završio je s radom, no zbog procesa i žalbi koji su trebali biti završeni uveden je Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MRMKS). U njegovom sastavu se nalazi i Program mehanizma za informiranje (PMI) čija je uloga diseminacija suda.

Nakon par Zoom radionica proteklih mjeseci, organizirana je radionica uživo za one koji bi trebali koristiti arhivu kako bi stvarali nastavne materijale. Okupilo se sedamnaest istarskih nastavnika i jedan iz Rijeke, pa su nakon uvodnih obraćanja voditeljica Anise Sučeske Vekić i Rade Pejić Sremac – uključujući i u ime županije Vladimira Torbice – u radu po grupama uz mentore preko Zooma iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova na različitim temama sukoba devedesetih otvarani prostori za korištenje haške arhive.

Radionica je potrajala do 18 sati, a netom prije druženja kao domaćin se obratio i Mirko Klarin u ime Sense centra, prisjetivši se početaka izvještavanja iz Den Haaga.

– Naivno sam vjerovao da će se nešto promijeniti u ljudima ako vide vođe koji priznaju krivicu, istaknuo je Klarin dodajući da je brzo shvatio da suđenja nikog ne zanimaju, već samo izjašnjavanja o krivici i čitanja presuda.

No, Sense je unatoč tome nastavio raditi tjedne 20-minutne emisije, nekad prateći i po šest paralelnih suđenja, tri prijepodne i tri popodne. Skupilo se godinama tako preko 700 emisija i ogromna građa o žrtvama, svjedocima, ekspertima te optuženicima. Sense centar zato rado ugošćuje sestrinske organizacije i udruge koji žrtve stavljaju u prvi plan, boreći se protiv zaborava i negiranja zločina.

– Iako su nam “roditelj” drugačiji – jer je osnivač PMI-ja UN, a Sensea je skupina novinara – imamo istu agendu, kaže Klarin.

Sljedeći dan suradnja se nastavila na istom mjestu s prezentacijom video produkcije Mehanizma posvećene stradanjima civila za vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije, uz podršku Švicarskog ministarstva vanjskih poslova. Jučerašnji događaj organiziran je zajedno s Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti (HUNP) i istom europskom udrugom (EUROCLIO).

Tekst i foto: Joisp Naglić, prof.

Izvor: https://www.parentium.com