POZIV NA SUDJELOVANJE: OBRAZOVNI PROGRAM VIRTUALNOG MUZEJA DOTRŠČINA

Virtualni muzej Dotrščina u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Hrvatskom udrugom nastavnika povijest provodi jednodnevne obrazovne seminare namijenjene nastavnicima i učenicima srednjih škola.

Program je posvećen spomen-parku Dotrščina kao mjestu sjećanja i učenja. Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Na lokaciji današnjeg memorijalnog parka, od strane ustaškog režima, pogubljeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Dotrščina danas ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Virtualni muzej Dotrščina pokrenut je 2012. godine u sklopu programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, s temeljnim ciljem vraćanja važnog mjesta sjećanja u kolektivnu memoriju. Aktivnosti uključuju godišnju memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka, istraživačke i izložbene aktivnosti, komunalne incijative i drugo.

Obrazovni program Virtualnog muzeja Dotrščina provodi se kao pilot projekt.

Program će ponudit neke od suvremenih metoda poučavanja i učenja povijesti vezano uz stradanja u Drugom svjetskom ratu i povezati prošlost sa suvremenošću kroz promociju vrijednosti slobode, demokracije, ljudskih i građanskih prava, antifašizma i mira.

U program za obje skupine je i sudjelovanje u kazališnoj radionici koja koristi metode Teatra potlačenih, dok program za učenike uključuje i sudjelovanje u izvođenju participativnog performansa/igre na prostoru spomen-parka Dotrščina. Sadržaji su prilagođeni uzrastima.

Poziv je otvoren za nastavnike i nastavnice povijesti i druge zainteresirane nastavnike/ce, odnosno učenice i učenike srednjih škola.

Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju do popunjenja kvote.

Sudjelovanje je besplatno.

 Program na nastavnike održava se u subotu, 21. svibnja 2022. od 10 do 17 sati.

 Program za učenike održava se u nedjelju, 22. svibnja 2022. od 10 do 16 sati. 

Jutarnji dio programa održava se u Centru za kulturu i informacije Maksimir, a poslijepodne na prostoru spomen-parka Dotrščina. Osvježenja i prijevoz od Maksimira do Dotrščine su osigurani. Prijevoz između lokacija je moguć i individualnim prijevozom.

 

Predavači i teme:

Dea Marić (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu/ Hrvatska udruga nastavnika povijesti): Podučavanje i učenje na mjestima stradanja

Uroš Živanović: Povijest između redaka: kratkometražni film kao nastavno sredstvo

Program metodike poučavanja kratkometražnog igranog i dokumentarnog filma kao nastavnog sredstva u srednjoškolskom kurikulumu povijesti, za profesore, te program filmske i analize i interpretacije za učenike – na primjerima nagrađivanih suvremenih hrvatskih filmova.

Helena Strugar (Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb/ Hrvatska udruga nastavnika povijesti): Holokaust – koga smo izgubili?

Saša Šimpraga (Virtualni muzej Dotrščina): Suvremeni načini bilježenja sjećanja u javnom prostoru_lokalne i međunarodne prakse  

Ana Ogrizović: Drugi i drugačiji/ Radionica po metodi Teatra potlačenih    

Tvrtko Jakovina (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu): Antifašizam u međunarodnim odnosima

 

Prijave se primaju do 15. svibnja 2022. na mail vmdotrscina@gmail.com

 

Više informacija o Dotrščini može se pronaći na stranici dotrscina.hr

 

Obrazovni program Virtualnog muzeja Dotrščina provodi se u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Hrvatskom udrugom nastavnika povijest.

Temeljem natječaja za javne potrebe u kulturi, rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2022. godini podržan je sredstvima Grada Zagreba. Nositelj programa je Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Prostor za održavanje programa osigurava Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite ovdje: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina/

Svi ostali upiti: vmdotrscina@gmail.com