U Den Haagu je od 28. do 31. siječnja, u organizaciji Eurocli-ja održan seminar u sklopu projekta Learning a History that is not yet history. Riječ je o projektu koji je okupio učitelje , nastavnike i edukatore povijesti iz Bosne i Hercegovine ( Amir Duranović, Bojana Dujković Blagojević i Marija Naletelić), Crne Gore ( Igor Radulović i Miloš Vukanović), Hrvatske (Miljenko Hajdarović i Dea Marić) i Srbije ( Nataša Kostić, Aleksandar Todosijević i Emina Živković).

U radu seminara još su sudjelovali i dr. Saša Knežević sa Sveučilišta u Podgorici, dr. Aleksandar Jakir sa Sveučilišta u Splitu, Igor Jovanović iz OŠ Veli Vrh iz Pule, dr. Marko Šuica sa Sveučilišta u Beogradu, Mire Mladenovski iz makedonske udruge nastavnika povijesti, Daniela Zunzer iz švicarske udruge nastavnika povijesti te dr. Alan McCully sa Sveučilišta u Ulsteru – Sjeverna Irska.

Projekt će pokušati odgovoriti na pitanje: kako učiti povijest nedavnih ratova koji se još  ne smatraju poviješću , ali su nazočni u društvu na mnogo različitih načina i detaljno su istraženi  u kontekstu tranzicijske pravde ? Cilj projekta je osvijestiti učitelje i učenike o mogućnosti zajedničkog pristupa osjetljivim temama nedavne prošlosti na području bivše Jugoslavije.

Seminaru u Den Haagu prethodila su dva sastanka održana u Zagrebu u rujnu te u Zemunu u prosincu 2016., na kojima se razgovaralo o sadržaju projekta te o izboru i korištenju povijesnih izvora koji će služiti za stjecanje znanja o ratovima devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi dan seminara održan je u prostorijama ICTY-a – MKSJ-a (Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije). Sudionici seminara su imali priliku razgledati prostorije Međunarodnog suda i upoznati se protokolom rada na Sudu.

Nakon riječi dobrodošlice od strane predstavnika Suda i Eurocli-ja, Rade Pejić Sremac i Jonathana Evena Zohara, nazočnima se obratio Almir Alić suradnik Međunarodnog suda iz Sarajeva. Nazočne je nastavnike i edukatore upoznao s kratkom prošlošću Međunarodnog suda, načinom rada i ciljevima. Potom je predstavio ICTY Outreach Programme. Osnivanje Outreach programa 1999. godine, šest godina nakon što je MKSJ počeo s radom, bila je prekretnica u radu. Međunarodnog suda. Putem programa Outreach Međunarodni sud radi na tome da suđenja i presude MKSJ-a postanu dostupne i razumljive javnosti na području bivše Jugoslavije. Kancelarije programa Outreach u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu i u Srbiji na usluzi su lokalnim zajednicama i to na njihovim jezicima. Centralna kancelarija programa Outreach je u Haagu.

O mogućnosti i korištenju arhiva Međunarodnog suda govorila je Kerry Conning, arhivski istraživač na Međunarodnom sudu. Predstavila je bogati arhiv Suda koji sadrži preko 5000 svjedočenja te tisuće dokumenata koji su dostupni povjesničarima za istraživački rad.

Nakon plenarnih predavanja slijedile su radionice u kojima je Iva Vukušić, doktorand na Sveučilištu u Utrechtu predstavila način rada s određenim arhivskim dokumentima. O načinu rada s dokumentarnim filmovima i video klipovima govorio je Petar Finci, producent dokumentarnih filmova pri Međunarodnom sudu, a o pedagoškom i metodičkom pristupu u radu s dokumentima ICTY Outreach programa bilo je riječi u radionici Almira Alića, predstavnika Outreach programa iz Sarajeva.

Prvi je dan rada završen diskusijom sudionika o mogućnosti korištenja sudskih dokumenata i video svjedočenja u nastavi, ali i u javnosti.

Drugi dan u radu seminara započeo je predstavljanjem Sensa Tribunala od strane Mine Vidaković, istraživača u Sensi. Sense Tribunal je specijalizirana agencija osnovana krajem devedesetih godina dvadesetog stoljeća koja dnevnoj i tjednoj štampi, RTV stanicama, javnosti i zainteresiranim institucijama u zemljama jugoistočne Evrope obezbjeđuje redovne, cjelovite, objektivne i pouzdane informacije o svim relevantnim zbivanjima u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Međunarodnom sudu pravde (MSP) i stalnom Međunarodnom krivičnom sudu (MKS). Sense Tribunal, također izvještava i o drugim pitanjima međunarodnog krivičnog pravosuđa i zaštite i unapređenja ljudskih prava. U sklopu Sense djeluje i Sense TV.

Mirko Klarin, novinar i osnivač Sense predstavio je sedam dokumentarnih filmova o ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje je kroz prizmu rekonstruiranih suđenja  pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proizvela Sense – TV u razdoblju od 2001. do 2012.

Preostali dio dana prošao je u radnim sastancima sudionika na kojima se dogovarala moguća implementacija dobivenih materijala i informacija u rad na projektu.

Treći su dan rada, nakon radionica o implementaciji dobivenog sadržaja održane dvije Panel diskusije.

Diskusije su održane u Museonu , muzeju za popularizaciju znanosti u gradu Den Haagu. Na prvoj su panel diskusiji na temu: „25 godina poslije – dostignuća i naredni koraci u nastavi povijesti u bivšoj Jugoslaviji. Zašto bi i kako se mogu ratovi devedesetih poučavati „  uz moderatora Joke van der Leeuw-Roord, specijalnog savjetnika i osnivačice Eurocli-ja, sudjelovali dr. Marko Šuica sa Sveučilišta u Beogradu, Bojana Dujković Blagojević iz Udruge nastavnika povijesti Bosne i Hercegovine i Dea Marić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tema druge Panel diskusije bila je: Bavljenje s bolnom poviješću zločina u razredu – slučaj Srebrenice i nizozemskog bataljuna.“ Sudjelovali su Frans van Rumpt, iz Nizozemske udruge nastavnika povijesti, Dion van den Berg iz udruge Pax for Peace ( koji je i predstavio rad svoje udruge) i dr. Chris van der Heijden sa sveučilišta u Utrechtu, Moderator je također bila Joke van der Leeuw-Roord.

Zaključke oba panela povezali su Daniela Zunzer iz švicarske udruge nastavnika povijesti i Mire Mladenovski, član predsjedništva Eurocli-ja. Zaključili su da je uz multiperspektivni pristup i podizanje svijesti između učenika i učitelja moguće poučavati o takvim osjetljivim temama stvarajući zajedničko sjećanje u europskom kontekstu.

Zadnji je dan seminara održan u prostorijama Eurocli-ja u Den Haagu gdje su dogovoreni naredni koraci u radu na projektu.

 

Igor Jovanović

 

 

Foto: <a href=”http://www.freepik.com/free-photos-vectors/business”>Business image created by Jannoon028 – Freepik.com</a>

Projekt “Learning a History that is not yet history”
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *