TKO SMO MI?

Preuzimanje: Statut_Hrvatske_udruge_nastavnika_povijesti

 

Hrvatska udruga nastavnika povijesti (HUNP) osnovana je 27. ožujka 2003. godine zahvaljujući inicijativi dr. sc. Nevena Budaka te profesorica Karoline Ujaković i Svjetlane Vorel. Osnivačka skupština je na svojoj sjednici donijela statut udruge u kojemu se među ciljevima ističe:

  • poticanje razvoja nastave povijesti,
  • organiziranje strukovno-obrazovna predavanja za nastavnike povijesti,
  • razmjena informacija s područja podučavanja povijesti,
  • poticanje stručnog usavršavanja,
  • povezivanje sa sličnim međunarodnim udruženjima nastavnika povijesti,
  • te jačanje uloge nastavnika povijesti u stvaranju školskog programa za predmet povijesti i srodnih predmeta.

Udruga 2006. osmišljava i usvaja etički kodeks nastavnika povijesti.

Od svojeg osnutka, HUNP je članica Euroclia, Europske udruge edukatora povijesti. Tijekom dosadašnjeg HUNP je ostvarila niz uspješnih međunarodnih suradnji u raznim projektima.  S Eurocliom i ostalim udrugama članica Euroclia u  regiji, HUNP je sudjelovala u dva projekta.

Prvi projekt, „Unapređenje poučavanja povijesti i civilnog društva u regiji“, pokrenut je 2004., a okupio je udruge nastavnika povijesti iz Bosne i Hercegovine i Srbije te HUNP. Rezultat ovog projekta na kojem su do 2007. radili  nastavnici povijesti, znanstvenici i sveučilišni profesori iz spomenute tri države te stručni savjetnici iz europskih zemalja (Nizozemske, Velike Britanije, Danske, Makedonije, Rusije, Švicarske, Slovenije) je priručnik za nastavnike „Obični ljudi u neobičnoj zemlji“*. Priručnik se sastoji od 20 radionica koje nude inovativne metode za poučavanje povijesti svakodnevice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u razdoblju 1945- 1990. U sklopu predstavljanja ovog priručnika, HUNP je 2008. organizirao niz seminara u Hrvatskoj, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Drugi projekt koji je pokrenuo EUROCLIO,  „Kako poučavati osjetljive i kontroverzne teme iz povijesti država bivše Jugoslavije u razdoblju od 1900 – 1945“ odvijao se od 2011. do 2014. Sudjelovali su nastavnici iz svih država bivše Jugoslavije uz stručnu podršku sveučilišnih profesora i metodičara iz Hrvatske i nekoliko europskih država. Rezultat je priručnik za nastavnike „Jednom davno… Živjeli smo zajedno“ s 23 radionice koje nude mogućnost multiperspektivne obrade izvornog materijala za neke osjetljive i kontroverzne teme iz povijesti država bivše Jugoslavije u razdoblju 1900-1945.

S Centrom za demokraciju i pomirenje Jugoistočne Europe (CDSRSEE), Hrvatska udruga nastavnika povijesti sudjelovala je u organizaciji seminara i izvedbi radionica u Varaždinu, Belom Manastiru,  Osijeku i drugim gradovima koje su se temeljile na četiri čitanke dodatnih nastavnih materijala (1. Osmansko carstvo, 2. Nacije i države u Jugoistočnoj Europi, 3. Balkanski ratovi i 4. Drugi svjetski rat), realizirane u sklopu dugogodišnjeg projekta CDRSEE-a.

Udruga je pokrenula i realizirala prvi broj Zavičajnog zbornika: „Album predaka“ u kojemu su objavljeni neki od najkvalitetnijih učeničkih radova o temama zavičajne povijesti.

*Poveznice na većinu spomenutih priručnika možete pronaći u našoj rubrici „Nastava