U četvrtak, 29. lipnja u 19:00 sati,  Hrvoje Klasić održao je predavanje za javnost u Muzeju Slavonije u Osijeku. U nastavku teksta donosimo kratak sažetak sadržaja predavanja i fotogaleriju.

 

 

Niti jedan povjesničar neće poreći da je „za dom spremni“ bez sumnje ustaški pozdrav. Prije nastanka ustaškog pokreta ne postoji zabilježenih slučajeva tog pozdrava. On se danas koristi na znakovlju hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata  i na obilježjima nekih političkih stranaka. Osim toga, neki ustaški visoki dužnosnici poput dr. Mile Budaka imaju svoje ulice u gradovima diljem Hrvatske. Kako je do toga došlo?

Prema Klasiću uzrok tome je sraz dviju ideologiziranih povijesnih narativa početkom ’90-ih. Radi se o narativu dominantnom u razdoblju od 1945. – 1990. u kojem su tekovine NOB-a bile idealizirane, a teme poput Beliburga i Golog otoka zabranjene i narativa koji nastaje u ’90-tima koji je jednako tako tendenciozan i simplističan, ali sa zamijenjenim protagonistima. Oba su selektivna, politički oblikovana i kompleksne teme prikazuju u crno-bijelim, bipolarnim odnosima.

Republika Hrvatska u svojim osnovama stavlja težište na antifašizam. Ne samo da su političari koji su stvarali Hrvatsku na čelu s Franjom Tuđmanom bili antifašisti, nego se antifašizam nalazi u preambuli Ustava Republike Hrvatske,  a svake godine 22. lipnja dan antifašističke borbe obilježavamo kao državni praznik.

Usprkos tome, u ’90-ima dolazi do rehabilitacije i revitalizacije ustaštva. Desno orijentirani političari, otvoreno se pozivaju na NDH s nemalom dozom divljenja i nostalgije. Paralelno s tim, u tijeku je zatiranje prethodnog narativa kroz izmjenu udžbenika i uništavanje oko 3500 spomenika posvećenih NOB-u.

Hrvatsko je društvo „monologa, a ne dijaloga“ tvrdi Klasić, a navedena dva monolitna prikaza događaja proteklih iz 70-ak godina to potvrđuju. U javnom prostoru podjela je na „crvene“ ili „crne“, „naše“ ili „vaše“ i nema prostora za nijansirano, srednje rješenje, iako je upravo takvo rješenje najbliže istini.

 

Tekst: Vedran Ristić

Foto: Nikica Torbica i Vedran Ristić

Održano predavanje Hrvoja Klasića u Osijeku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *