U Osijeku su povodom četvrtog Kliofesta održana predavanja, tribine i radionice od 10. do 12. svibnja 2017. godine.

Središnji dio osječkog Kliofesta održao se na Filozofskom fakultetu u Osijeku u obliku tribine „Odjeci Oktobarske revolucije“.

Tribinu je otvorila doc.dr.sc. Slađana Josipović Batorek koja je tom prilikom i predstavila predavače Anu Rajković, Dinka Župana i Zvonimira Glavaša.

Ana Rajković govorila je o utjecaju „oktobaraca“ na razvoj boljševičke paradigme u jugoslavenskom radničkom pokretu, objasnivši tko su bili jugoslavenski oktobarci i boljševici te prikazavši odjek događaja u Rusiji na prostorima Jugoslavije. Posjetitelji su imali priliku čuti i konkretne primjere početnih djelovanja boljševika na prostorima Slavonije i šire Hrvatske te utjecaj mađarskih boljševika na njihove suradnike iz Jugoslavije.

Dinko Župan održao je predavanje Kontesa Dora Pejačević „socijalistkinja“? Praksa čitanja dnevnika Dore Pejačević. U tom je predavanju predstavio svoje istraživanje dnevnika čitanja Dore Pejačević koji bilježi čak 465 pročitanih djela u razdoblju od 1902. do 1921. godine. Posjetitelji su dobili poseban osvrt na socijalističku literaturu koju je Dora Pejačević zabilježila u dnevniku i utjecaj koji je ta literatura imala na njezinu percepciju tradicionalnih aristokratskih vrijednosti.

Zvonimir Glavaš bio je posljednji predavač s temom Stotinu godina „umjetnosti kao postupka“: Je li i danas revolucionarna „revolucionarna teorija“? Posjetitelji su pratili osvrt na previranja u teoretičarskim krugovima 20ih godina kroz tri temeljna pitanja: Jesu li te teorije revolucionarne u svome teorijskom kontekstu, jesu li revolucionarne u društveno političkom kontekstu te jesu li revolucionarne u današnjem teorijskom kontekstu.

Tribina je završila diskusijom koju je vodio moderator Luka Pejić.

Nikica Torbica

 

 

 

Kliofest u Osijeku
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *