(Rang liste s rezultatima za sve kategorije natjecanja pronađite na dnu članka)

U đurđevačkoj Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u razdoblju od 10. do 12. svibnja održano je XVIII. državno natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola.

Đurđevački Stari Grad

Natjecatelji i njihovi mentori te članovi Državnog povjerenstva stizali su u Đurđevac tijekom poslijepodneva 11. svibnja. Smješteni su u Hotel Picok te su nakon večere prisustvovali svečanom otvaranju u dvorani Doma kulture Đurđevac. Nakon pozdravih govora ravnateljice AZOO-a Jadranke Žarković Pečenković, ravnatelja Škole Danijela Domišljanovića, predsjednika Državnog povjerenstva dr. sc. Gordana Ravančića, višeg savjetnika Franje Čička i drugih, nastupili su učenici Škole koji su zabavili prisutne svojim mnogobrojnim talentima, sviranjem, pjevanjem, plesom i glumom. Svečanost je kratkim govorom zatvorio dr. Ante Nazor.

Sljedećeg dana mentori su otpratili učenike do Škole gdje su pristupili pisanju ispita znanja koje je počelo u 9 sati i trajalo 60 minuta. U isto vrijeme u Hotelu su počele prezentacije i obrane istraživačkih radova koje su potrajale do poslijepodnevnih sati.

Učenici ispred OŠ Grgura Karlovčana neposredno prije natjecanja

Za mentore učenika koji se natječu u kategoriji znanja organiziran je razgledavanje obližnje vinske ceste i obiteljske Vinarije Matočec.

Vinarija Matočec
Vinarija Matočec

U poslijepodnevnim satima učenici su se pridružili mentorima u organiziranom izletu tijekom kojeg su obišli poznati geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci, pitoreskno selo i izletište Sveta Ana i etno imanje Karlovčan. U međuvremenu su na izlet krenuli i učenici s mentorima koji su se natjecali u kategoriji istraživačkih radova.

Đurđevački pijesci
Izletište Sveta Ana
Etno imanje Karlovčan

Kratko po dolasku u Hotel, u 18 sati, objavljeni su neslužbeni rezultati obje kategorije natjecanja. Uslijedili su uvidi u ispite i radove te žalbeni rok. U 21 sat objavljeni su službeni rezultati nakon čega je u Hotelu organizirano druženje.

Crkva Sv .Jurja u središtu grada
Ulama-beg i branitelji Đurđevca
Natjecatelji, mentori i članovi Državnog povjerenstva u dvorištu Starog Grada

U petak prijepodne svi natjecatelji s mentorima i članovi Državnog povjerenstva, uz stručno vodstvo, obišli su sam grad počevši od crkve sv. Jurja u kojoj je održana prezentacija o povijesti crkve i grada te pregled kulturne baštine đurđevačkog kraja. Sljedeća postaja bila je utvrda Stari grad ispred koje je održana kratka predstava o sukobu s Osmanlijama iz koje je nastala poznata legenda o đurđevačkom picoku. Nastavili su do najnovije đurđevačke atrakcije, nastambe koja je udomila tri deve. Razgled je završio obilaskom Galerije Stari grad, Muzeja Grada Đurđevca te Interpretacijskog centar Picokijade.

Svečana dodjela nagrada započela je u 11:30 sati, a autobusi s natjecateljima, mentorima i članovima Državnog povjerenstva krenuli su na put oko 15 sati.

7 razred

8 razred

1 razred

2 razred

3 razred

4 razred

Istrazivacki radovi

Državno natjecanje iz povijesti 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *